Oog voor detail en perfecte verhoudingenEen blauw-tint voor de luiken, kasseien op de oprit. De felgele viooltjes naast de voordeur bewegen mee met de wind. Even verderop dansen libellen rond de vijver. De woning in Damse stijl staat een stuk van de weg af. Hier heerst alleen serene rust en kalmte.

De woning is een unieke realisatie van ABC Villa uit Hasselt. Zaakvoerder Omer Colemont leidt ons rond. “Ongeveer een jaar geleden zijn de bewoners hier ingetrokken. Hun vraag was om een woning te bouwen met de uitstraling van een renovatieproject, met de creativiteit en de sfeer van weleer, waarbij de toepassing van de actuele technieken aan alle normen voldoet. Ze hadden in de buurt van Damme dit stuk grond gekocht met erop een oud gebouw. Na de afbraak werden de werkzaamheden door ons bedrijf aangevat.”

Architect ter plaatse

“De bouwheer had onze firma leren kennen via één van onze realisaties. Een woning van vrienden van hen. Ze kwamen daarna een paar keer naar onze toenmalige kijkwoning in Kontich en het klikte eigenlijk meteen. Ze hadden al heel wat ideëen en opzoekingswerk verricht, die verder tot in detail met de architect werden besproken. We zoeken steevast een architect die gespecialiseerd is in de stijl die de klant voor ogen heeft, en bovendien vinden we het belangrijk dat de architect in de regio van de klant woont. Zo kan hij snel inspelen op de noden en binnen het half uur op de werf zijn indien nodig. Sowieso worden al onze werven wekelijks bezocht door de architect om de werkzaamheden van nabij op te volgen.”

De stalen raampjes, divers smeedijzer en de brandgevels aan de dakuiteinden getuigen van de bijzondere aandacht die uitging naar de details.
Er werden maar liefst drie ontwerpen gemaakt. Het stedenbouwkundig karakter mocht niet wor- den geschaad en het gebouw moest perfect kunnen integreren in de omgeving, refererend naar het verleden. “Oorspronkelijk waren het hoofdgebouw en het bijgebouw met elkaar verbonden maar de dienst ruimtelijke ordening wees ons erop dat een langgevelwoning niet mocht. Daarom zijn het hoofdgebouw en de schuur met stallingen los van elkaar. Haaks op het hoofdgebouw staat nog een derde gebouw, dat is het poolhouse. Daar voorzagen we ook een grote overkapping als buitenkeuken.”

Woondroom in de polders


Eens de contouren vast lagen werd ook de binnenhuisarchitect bij het project betrokken. Met hem werden alle materialen zoals de vloeren, trappen en binnendeuren gekozen, het maatwerk en de indeling van de ruimten besproken. “De woondroom van de bewoners was om het zo authentiek mogelijk te houden. Zo gebruikten we recuperatiematerialen voor de dakpannen en de gevelsteen in het middelste stuk. Voor het hoofdgebouw zijn de gemetste delen gekaleid. De schuur kreeg een beplanking in cederhout. Voor het buitenschrijnwerk wisselden we heel bewust af tussen natuureik en gelakte elementen in witte en blauwe kleur.”

De luiken, dakkapellen en grote poorten geven de buitenkant een eigen karakter. De stalen raampjes, divers smeedijzer en de brandgevels aan de dakuiteinden getuigen van de bijzondere aandacht die uitging naar de details. “We werkten hier met steense daggen aan de ramen. Normaal gezien gaat een dag er negen centimeter in, maar wij maakten dit dubbel zo diep, waardoor de gevel er robuuster uitziet. De dorpels zijn daardoor ook extra aanwezig.” Het gebouw past perfect bij het landelijke karakter van de Polders, met veel groen en waterpartijen. Het lijkt alsof het hier al meer dan honderd jaar staat en enkel werd opgefrist, schilderachtig mooi!

De kleurrijke kunstwerken en de luchter die omgeven is door een draadjesgordijn maken de hal bijzonder en eigentijds.

Een must, de leefkeuken!

De bewoners wilden een tijdloze inrichting die landelijk strak is. “Een leefkeuken was echt een must voor hen. Ze hadden een aangename plek voor ogen waar ze vrijuit kunnen koken, samen zijn met het gezin en ook vrienden kunnen uitnodigen. De open haard is gezellig en door hem op werkhoogte te installeren, kan je nog meer van het vlammenspel genieten terwijl je zit te eten. Het is dan ook een element dat geregeld terugkomt in onze projecten. Het ruime eiland met geïntegreerde spoelelementen doet ook dienst als praktische ontbijtbar.”

De getrommelde arduinen tegelvloer, de warmbruine zelliges, de houten boerenstoelen en het retro- fornuis zijn uitgesproken landelijke elementen. Dit combineerden de bewoners met enkele strakke items. De kastenwand met inoxen koelkast, de moderne kraan en ook de pure vormgeving van het spoeleiland zijn strak en eigentijds. Ook de donkere schouwmantel heeft een hedendaags design. Hoewel imposant, ontbreekt hier elke sierlijst die typisch is voor de traditionele landelijke stijl.

Het monochrome kleurenpalet in de woonkamer wordt enkel doorbroken door de donkere antieke kast, de zwarte hoogglans vleugelpiano en verder door enkele warmrode accessoires.De combinatie van landelijk en strak komt ook terug in de hal. De trapleuning heeft eikenhouten balusters maar het opvallende lijnenspel van het zwarte smeedwerk zorgt voor een luchtigere en modernere look. De kleurrijke kunstwerken en de luchter die omgeven is door een draadjesgordijn maken de hal bijzonder en eigentijds. In het toilet zorgt een verticale terugliggende muurstrook voor indirecte verlichting. Ook dit is iets wat typisch in huizen met een moderne inrichting wordt toegepast en toch oogt het resultaat verrassend geslaagd in deze landelijke woning. 

Details en verhoudingen


Voor het meubilair kozen de bewoners voor een combinatie van oude en nieuwe elementen. De rustige natureltinten passen perfect bij de landelijke omgeving en de architectuur van het gebouw. Het monochrome kleurenpalet in de woonkamer wordt enkel doorbroken door de donkere an- tieke kast, de zwarte hoogglans vleugelpiano en verder door enkele warmrode accessoires.

Boven is gebruik gemaakt van veel maatwerk. De kasten in de dressing, de omkasting van het ligbad; alles is met veel zorg en op een professionele manier aangepakt. Het is dan ook het han- delsmerk van ABC Villa. “Details die kloppen en de juiste verhoudingen, daar zijn we eigenlijk maniakaal mee bezig bij ABC Villa, van ruwbouw tot en met de afwerking. Daaraan herken je ook dat het om één van onze realisaties gaat. En onze klanten waarderen dit.”

Bent u op zoek naar een woning in Damse stijl, luxevilla of landhuis? 

Andere realisaties

Meest Recent Posts

In de kijker

Meer Realisaties

Hoe kunnen wij u helpen?

Graag tot uw dienst.